Kur nuneša sapnai arba letargo miegas?

2022/10/25 0 Komentarai

Naujus čiužinius išsirinkti nėra taip sunku, daug sunkiau perprasti žmogaus pasąmonę ir sapnus. 

Pasak Zigmundo Froido, sapnai - tai karališkas kelias į mūsų pasąmonę. Sapnuodami mes išgyvename kitą gyvenimą, kitokius jausmus. Nenuostabu, kad pasąmoninis sapnų pasaulis įkvėpė tiek kūrėjų. Norėdami pagaminti kokybišką čiužinį, turėtume išmanyti ne tik žmogaus kūno sandarą, bet ir tam tikrų medžiagų savybes. Tačiau jei norėdami pažinti sapnų realybę, negalime vadovauti vien tik logika ir technologiniais faktoriais. Mokslininkai vis dar spėlioja, kodėl kai kurie žmonės užmiega letargo miegu. O kas yra tas letargo miegas? Ko dar nespėjote sužinoti, perskaityti ir galiausiai pamiršti?

 

Kai neįmanoma pabusti

 

Letargo miegas arba letargija, išvertus iš graikų kalbos „lethargia“- reiškia gilų miegą ir užmarštį. Šią sąvoką ilgus metus supo mitai ir siaubo istorijos. Letargas - tai liguistas miegas arba tariama mirtis. Iš šio miego sunku pažadinti miegantįjį. Užmiegant letargo miegu sulėtėja organizmo gyvybinės funkcijos, dingsta reakcija į aplinkos dirgiklius. Pačios smegenys veikia lygiai taip pat kaip ir miegančio žmogaus. Toks miegas trunka nuo kelių valandų iki dešimties metų. Tokia žmogaus būsena primena komą. Miegantysis nesensta, jo kūnas nesikeičia, tačiau pabudus po 2-3 metų jų biologinis amžius atsistato.

 

Letargijos ypatumai ir tipai

 

Letargija būna paties įvairiausio sunkumo ir pačios įvairiausios trukmės. Lengvasis letargo miegas: lengvai įmigęs žmogus vis dar reaguoja į aplinkos dirgiklius, gali ryti seiles, jo kraujospūdis sumažėja, raumenys atsipalaiduoja. Pabudęs iš tokio miego žmogus gali atsiminti tam tikrus fragmentus. Sunkiausiu letargijos miego atveju ligonis įminga kietai, nebereaguoja į jokius aplinkos dirgiklius. Paciento oda išbąla, kūnas atšąla, vyzdžiai nereaguoja į šviesą, sunku užčiuopti miegančiojo pulsą bei kvėpavimą. Tokiu atveju klaidingai konstatuojama paciento mirtis. Kai pacientas pabunda, jis visiškai nieko nebeprisimena.

 

Kodėl?

 

Mokslininkai vis dar spėlioja, kodėl žmonės užmiega letargo miegu? Kelios priežastys jau ne kartą buvo minėtos: grėsmė gyvybei, galvos traumos, apsinuodijimas, nesustojantis kraujavimas ir fizinis išsekimas. Toks miegas trunka tol, kol žmogaus organizmas atsistato ir atgauna jėgas. Toks letargo miegas labiau fiziologinis.

Egzistuoja ir psichologinės letargo miego priežastys. Toks miegas, tai apsauginė reakcija į per didelį stresą. Psichinės patologijos, tokios kaip katoninis stuporas (lot. sustingimas) taip pat išprovokuoja letargo miegą. Dažniausiai ši miego patologija trunka ilgus metus. Tokios patologinės būsenos ištiktas žmogus suvokia kas vyksta aplinkui, bet negali nei pajudėti, nei atsimerkti. Tai savotiškas sąmonės įstrigimas kūno skafandre. Manoma, kad ir tam tikri preparatai gali išprovokuoti letargiją.

 

Palikite komentarą