Dar negirdėti lovos čiužinių tipai ir aukso verti lietuviški čiužiniai

2022/10/25 0 Komentarai

Kodėl lietuviški čiužiniai, o ne lietuviški matrasai?

Žodis matrasas, kildinamas iš arabų kalbos ir reiškia aptrauktą lovos ar sofos rėmą su spyruoklėmis. Du skirtingi žodžiai, o reikšmė panaši. Vis tik čiužiniai gali būti pačių įvairiausių tipų, ne tik su spyruoklėmis. Spyruokliniai, bene vieni seniausių ir populiariausių, o apie kokius čiūžinių tipus dar nesat girdėję?

 

Visos čiužinių grupės ir pogrupiai:

1.     Spyruokliniai
1.1.  „Bonnell“ spyruoklės
1.2.  Kišeninės spyruoklės

 

2.     Lateksiniai

2.1.  Natūralaus latekso

2.2.  Sintetinio latekso

2.3.  Lateksiniai „Talalay“

 

3.     Pagaminti iš putų

3.1.  Šaltų putų

3.2.  Viskoelastiniai

 

4.     PS – latekso ir putų poliuretano kombinacija

 

5.     Natūralaus pagrindo

5.1.  Šiaudiniai

5.2.  Veltiniai

5.3.  Futoniniai

 

6.     Vandens

 

7.     Pripučiami

 

Apie spyruoklinius, lateksinius ir iš putų pagamintųus čiužinius jau tiek daug rašyta ir kalbėta. Pats metas pasidomėti natūralios sudėties lovos čiužiniais bei šaltų putų užpildo čiužinukais. Taip pat, metas sužinoti, kodėl lietuviški čiužiniai verti auksinio apdovanojimo? Bet apie viską iš eilės. Tik nepamirškit, kad toks griežtas čiužinių skirstymas ne visuomet realus, nes kiekvienas gamintojas taiko savas technologines paslaptis ir naudoja skirtingas medžiagas.
 

Natūralios sudėties čiužiniai

Gamtoje randamos medžiagos naudojamos net ir šiuolaikinėje čiužinių pramonėje. Kol nebuvo sukurtos sintetinės alternatyvos ar „memory foam“ čiužiniai, pramonininkai naudojo natūralius užpildus. Pagalves jie prikimšdavo paukščių plunksnomis, o čiužinius užpildydavo jūros dumbliais, ašutu, šiaudais, kokosu bei natūraliu lateksu. Kaip šios natūralios medžiagos apdirbamos? Pradžioje jos formuojamos į 1-12 cm kilimėlį. Tie kilimėliai sluoksniuojami ir taip išgaunamas skirtingo kietumo lygis. Kuo naudingi tokie natūralaus pluošto čiužiniai ir kokie džiausi jų trūkumai.

 

Kodėl verta rinktis?

·        Sudėtyje nėra metalo ar kitų cheminių medžiagų;

·        Natūralios medžiagos neišskiria dujų;

·        Draugiškos aplinkai, medžiagos lengvai gražinamos atgal į gamtą;

·        Galimas įvairus čiužinių kietumo lygis;

 

Dėl ko abejojama?

·        Natūralūs čiužiniai sunkiau prisitaiko prie lovos grotelių rėmo;

·        Atsiranda formos kitimo rizika;

·        Natūralios medžiagos greičiau susidėvi ir sensta;

·        Gali atsirasti erkučių ar grybelis;

·        Jei kambariai ilgai nevėdinami, susidaro nemalonus drėgmės kvapas.

 

Čiužiniai, pagaminti iš šaltų putų

Kodėl šaltų putų čiužiniai ilgai buvo taip nuvertinami? Jų prastą reputaciją atspindėjo žemos kainos ir trumpaamžiškumas. Dėl naujų technologinių atradimų, požiūris į šaltų putų čiužinius pasikeitė. Šiandien tokio tipo čiužiniai gaminami iš PUR - šaltų putų - viskoelastinio pagrindu. Nuo ko priklauso tokio čiužinio kokybė? Svarbu atkreipti dėmesį į čiužinio tankį, kietumą bei apdirbimo profilį.

Tankis - tai neapdorotos masės kilogramo svoris vienam kubiniam metrui. Kitaip tariant, matuojamas putų kubinio metro svoris dar prieš jų apdirbimą.  Taisyklė paprasta - kuo putos lengvesnės, tuo daugiau medžiagos sutaupoma ir tuo trumpiau čiužinys tarnauja. Svarbu žinoti ir čiužinio atsparumą smūgiams. Vienas iš putų žaliavų blokų spaudžiamas 40 % jėga. Jei smūgio jėga mažesnė, tai ir putos minkštesnės.

 

Kodėl verta rinktis?

·        Idealiai prisitaiko prie kūno formų bei grotelių rėmo;

·        Čiužinys kvėpuoja;

·        Dėl taškinio elastingumo išsimiegosite patogiau;

·        Čiužinys lengvai spyruokliuoja ir padeda išlaikyti tinkamą nugros poziciją;

·        Jei reguliariai prižiūrite čiužinį - išvengsite erkučių atsiradimo.

 

Dėl ko abejojama?

·        Šaltų putų užpildo čiužiniai dėl didelio tankio yra per sunkūs ir dažnai nepatogūs;

·        Dėl netobulos vulkanizacijos išlieka nestiprus, bet savitas kvapas;

·        Priklausomai nuo čiužinio pagrindo sudėties bei susikurto miegamojo klimato, gali skirtis ir jo senėjimo proceso trukmė.

 

Čiužiniai iš natūralaus aliejaus

Šiandien gaminami ir natūralaus aliejaus užpildo čiužiniai, kurie šiek tiek primena šaltų putų čiužinius. Tai ganėtinai naujas produktas čiužinių rinkoje, kurių reklamos kartais klaidina pirkėjus. Vis dažniau tas natūralus užpildas pakeičiamas kitomis, panašiomis, bet ne gamtinėmis medžiagomis. Šiandien dėl riebalinių rūgščių sąveikos ir pasikeitusios technologijos, čiužinių pramonėje natūralaus aliejaus naudojama vis mažiau.

 

Futonas

Tradiciniuose japonų kambariuose, tokie futonai tiesiami tiesiog ant žemės, kaip pagrindas miegojimui. Japonai garsėja savo kompaktišku gyvenimo būdu, jie taupo erdvę ir visus miego reikmenis slepia sieninėse spintose (ošira). Vakarų šalyse toks miegojimo būdas neišpopuliarėjo dėl nepalankių klimato sąlygų ir pernelyg kieto pagrindo. Didžiausias futoninių čiužinių trūkumas yra ne jo kietumas, o tai, kad šaltas oras tiesiogiai cirkuliuoja pro miegojimo vietą. Mūsų čiužinių rinkoje fotonas tapo plonesnio čiužinio atitikmeniu.

 

Lietuviški čiužiniai verti aukso

2013-aisiais metais Lietuvos pramonininkų federacija rinko geriausius tų metų lietuviškus gaminius. Auksinio ir sidabrinio čiužinių titulo nusipelnė ir „Lono“ lietuviškos kolekcijos čiužiniai. Tokie apdovanojimai simbolizuoja ne tik darbo įvertinimą, bet ir lietuviškos čiužinių pramonės perspektyvą. Lietuviškos čiužinių kolekcijos suteikia klientui progą išbandyti mūsų šalies komforto meistrystę. Nors šioje rinkoje tiek pasiūlos, naujų technologijų ir pačių įvairiausių sudėčių, reikia atkreipti dėmesį ir į lietuviškų produktų kokybę.

 

Šiandien renkantis naują čiužinį svarbu atkreipti dėmesį ir į jo dizainą. Įdomu kuo lietuviškų čiužinių gamintojai sužavėjo mus 2014 metais? Taigi šiandien čiužiniai grupuojami ne tik pagal techniką ir sudėtį, bet ir pagal kolekcijas, suteikiant kiekvienam produktui unikalų pavadinimą. Galbūt ilgainiui tokios čiužinių mados tik stiprės? Tokie lietuviški skoningi sprendimai tikrai verti aukso.

Palikite komentarą