Kaip išsirinkti čiužinį?

2022/10/25 1 Komentarai


Prieš perkant naują lovą visados iškyla tas pats klausimas: kokį čiužinį rinktis? Šiandien baldų parduotuvėse paduodami patys įvairiausi lovų rėmai, bet miego kokybę užtikrina būtent čiužinys. Yra bent 11-a faktorių, kuriais vadovaujantis išsirinksite patį patogiausią ir kokybiškiausią čiužinį.

 

Čiužinys, kuris prisitaiko

Pirmasis atsakymas į klausimą, kokį čiužinį rinktis: tokį, kuris prisitaiko. O kaip prisitaiko? Rinkitės tokį čiužinį, kuris atitinka jūsų kūno svorį, atliepia jūsų kūno kontūrus bei prisitaiko prie jūsų miego įpročių bei pozų. Čiužinys turi teikti ne tik komfortą ir malonumą, bet ir tapti tvirta atrama raumenims bei stuburui. Jei stovint mūsų stuburo diskai suspaudžiami bent iki 10 procentų, tai gulimoj padėtį, jie atsistato tarsi kampinė. Vis tik toks atsistatymas įmanomas, jei stuburas atsiduria tiesioje, horizontalioje padėtyje. Taigi idealus čiužinys turėtų suteikti patogią atramą stuburui ir atitikti jūsų kūno kontūrus.

 

Individualios konsultacijos ir asmeniniai poreikiai

Kokį čiužinį rinktis, tikrai žino miego specialistai, bet tik žinodami jūsų norus bei galimybes, jie pasiūlys optimaliausią sprendimą. Jūsų svoris, ūgis, miego pozos bei alergijos, tai svarbi informacija, kurią privalo žinoti čiužinių konsultantai.

 

Čiužinių tikrinimas parduotuvėje

Rinkdamiesi naują lovą kino personažai visados išbando čiužinio patogumą dar būdami parduotuvėje, tačiau ir realiam klientui svarbu išbandyti potencialų pirkinį. Šiandien baldų ir čiužinių salonuose leidžiama atsigulti ant lovos ir išbandyti čiužinių elastingumą.

 

Specifinių čiužinio vietų elastingumas

Kokį čiužinį rinktis arba kokio elastingumo turėtų būti jūsų lova? Kuo elastingesni čiužiniai, specialiai pritaikytose vietose, tuo jie geriau paskirsto kūno svorį didesniame plote. Kokios medžiagos naudojamos čiužiniuose yra elastingiausios? Tai lateksas, HR putų poliuretanas bei „Aerial“ putos. Čiužinių lankstumą visai nesunku patikrinti: „ant čiužinio pastatyta stiklinė, turi išstovėti įspaudus čiužinį kumščiu kitoje vietoje“( Florianas Heidigeris)

 

Idealūs čiužinio išmatavimai

Kliento ūgis plius 20 cm- tai idealus naujo čiužinio ilgis, o plotis vienam žmogui ( vienviečiame ir dviviečiame čiužinyje) 90/100 x 200 cm.

 

Čiužinio aukštis

Čiužinio storis priklauso nuo miegančiųjų svorio bei pagrindo, ant kurio bus guldomas čiužinys. Kuo didesnis miegančiojo svoris, tuo storenis reikalingas čiužinys. Kuo kietensis pagrindas, tuo storesnio reikia čiužinio. Paprastai čiužinys turėtų būti bent 17-18cm storio. Platesnių pečių ir didesnio svorio žmonėms jau reikėtų bent 20-22cm storio čiužinio. Tokio storio/aukščio čiužiniai - tai pagrindas giliam ir kokybiškam miegui.

 

Čiužinio kietumas

Naujo čiužinio kietumas priklauso ir nuo miegančiųjų svorio. Paprastai egzistuoja dvi čiužinių klasifikacijos : „H2“- vidutiniškai kieti ( iki 80 kg svorio žmonėms) ir „H3“ - kietesni ( virš 80 kg). Tačiau kai kurie čiužinių modeliai gali turėti ir daugiau skirtingų kietumų: „H1“ labai minkštas (iki 55kg), „H2“ vidutiniškai kietias ( iki 80 kg svorio žmonėms), „H3“ kietesnis ( tarp 80kg ir 100 kg), „H4“ kietas (tarp 100kg ir 120 kg) ir net „H5“ labai kietas (virš 120kg). Renkantis čiužinio kietumą reikia atkreipti dėmesį į žmogaus ūgį. Kuo ūgis yra mažesnis, tuo kietesnio reikia čiužinio ir atvirkščiai. Gali būti, kad vieno čiužinio „H3“ kietumas stirpriai skirsis nuo kito čiužinio „H3“ kietumo todėl, kad čiužiniai gaminami iš skirtingų medžiagų bei skirtingų gamintojų. Šiuo klausimu būtina konsultuotis su čiužinių specialistais.

 

Specialios anatominės čiužinio zonos

Anatominės zonos suteikia visišką miego komfortą ir kūnas kuo geriau prisitaiko prie pačio čiužinio. Didžioji dalis dabar gaminamų čiužinių turi 7 anatomintes zonas. Labai svarbios yra pečių, juosmens ir dubens zonos. Pečių zona turi būti minkščiausia, kad petis tinkamai galėtų įgrimzti, juosmens zona turi būti tvirta, kad juosmuo būtų tinkamai prikeltas/atremtas , na o dubens zona turi  būti nei per kieta nei per mikšta, kad dubuo įgrimzdų per ne per giliai. Anatominės zonos palaiko stuburą teisingoje padėtyje, gulint tiek ant šono, tiek ant nugaros.

 

Kokia turėtų būti čiužinio danga?

Plaunamas čiužinio užvalkalas protingiausias sprendimas. Jei esat alergiški patalynės erkutėms ar linkę gausiai prakaituoti naktį, geriausias būdas palaikyti higieniškas sąlygas miegamajame, tai čiužiniai su nusegamu užvalkalu.

 

Kokios lovos grotelės?

Renkantis naują lovą svarbu atkreipti dėmesį ir į groteles, kurios siūlomos komplekte. Labai dažnai pasitaiko, kad lovos gamintojų sukomplektuojamos su netinkamomis lovų grotelėmis, kurių tarpai tarp lentjuosčių būna net 8-10cm. Lovos grotelių pagrindinės funkcijos yra suteikti čiužiniui papildomos ergonomikos bei užtikrinti ventiliaciją. Labai svarbu, kad tarp lentjuosčių tarpai būtų ne daugiau kaip 3-4cm, kad lentjuostės tarpusavyje būtų surištos specialia tekstiline juosta, kad dubens ir juosmens srityje būtų reguliuojamas kietumas. Jei pirksite lovą su reguliuojamomis kojų ir galvos zonomis, rinkitės lankstų lateksinį ar poliuretaninį čiužinį. Pasak miego mokslo specialisto Floriano Heidingerio: „Čiužinį, pagrindą iš lentjuosčių ir pagalves reikia įsigyti kaip vieną bendrą miegojimo sistemą, kad visos jos dalys būtų optimaliai suderintos.”

 

Miegamojo sistemos

Suderintas miegamojo komplektas: čiužinys, lovos grotelės ir pagalvė - tai kokybiško poilsio garantas. Niekados chaotiškai neįrenginėkite miegamojo, o tuo labiau chaotiškai ir impulsyviai nepirkite naujo čiužinio. Higienos ir ergonomiškumo tikslais, rekomenduojama senus čiužinius keisti kas 6-8 metus.

1 Komentarai

Rūta:
2023/10/27, 10:47:53
Atsakyti

Reikalingas čiužinys, žmogus sveria 150 kg. Tad reikia kad čiužinys būtų bent 200 kg. 80*200. Kokia būtų kaina?

Palikite komentarą