Miego ABC: kaip išrinkti čiužinį vaikui?

2022/10/25 0 Komentarai


Lovytę su čiužiniu padovanojo...

Kūdikystė ir vaikystė – tai svarbiausi gyvenimo metai besiformuojantiems kaulams bei stuburui. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis čiužinį savo atžalai, pataria Arūnas Pakamanis, specializuotų čiužinių parduotuvių „Miego centras” ekspertas.

 

Ramus kūdikių miegas priklauso ir nuo tinkamai parinkto čiužinio. O kaip išsirinkti ir kokius mitus apie kūdikių miegą pamiršti? Mūsų atžalų gyvenimo pradžioje labai svarbu sudaryti higieniškas ir komfortabilias miego sąlygas. Pati pradžia- tai nei per minkšto, nei per kieto ir kūdikio odos nealergizuojančio čiužinio pirkimas.

 

Pamirškite mitus apie neramų kūdikių miegą

Kol čiužiniai kūdikiams dar nenupirkti, atsikratykite senų įsitikinimų apie neramų mažylių miegą. Pradžioje tėvai tikėjo, jog tik kietas lovelės pagrindas tinkamas mažyliams. Kūdikiai buvo guldomi ant kokoso plokštės, kad mažylių stuburas ir kaulai teisingai susiformuotų. Šis mitas vis dar tarpsta tarp jaunų mamų, jos vis dar guldo naujagimius ant kietų čiužinių. Kokoso pluošto čiužiniai pigesni, o jų natūrali sudėtis sužavi ne vieną būsimą ir esamą mamą.

 

Tiesa tokia, kad čiužiniai kūdikiams pagaminti iš kokoso plokštės natūralūs, bet pati plokštė klijuojama klijais ir gali sukelti alergiją. Prieš perkant naują čiužinį kūdikio lovelei, išsiaiškinkite jo tikslią sudėtį ir būtinai jį pauostykite. Čiužinys turi būti bekvapis ir visiškai nekenksmingas.

 

Jei susidomėjot dvipusiais kokosiniais-grikiniais čiužiniais nepamirškit, kad grikinė pusė labai greitai susiguli. Po kiekvieno miego tokį čiužinį teks išpurenti, nes kitaip jis liks įdubęs. Nelygūs čiužiniai gali pakenkti jūsų mažylio stuburui.

 

Vaikų gydytojai, kineziterapeutai bei miego specialistai sutaria, jog per kietas čiužinys nėra tinkamas besivystančiam, augančiam mažyliui. Kaip ir suaugusiems, taip ir kūdikiams geriausia išrinki aukso viduriuką, nei per kietą, nei per minkštą čiužinį, geriausiai poliuretano, kuris savaime „atsistato“ vos iš lovelės iškeliat mažylį.

 

Antialerginiai, orui pralaidūs ir saugūs čiužiniai kūdikiams

Tėvai dažnai baiminasi, jog jų kūdikis apsivertęs ant pilvo gali pristigti oro. Šiuolaikinėje čiužinių pramonėje taikomi saugūs sprendimai: jie gaminami su gera ventiliacija ir negilūs, todėl nėra jokios rizikos, kad vaikeliui pritrūks oro. Specialūs oro kanalai, tose zonose, kuriose atsiduria kūdikio galva, užtikrina geras kvėpavimo sąlygas.

 

Antialerginėmis savybėmis pasižymi poliuretano čiužiniai. 

Jie sertifikuoti ir laboratorijose patikrinti, todėl gamintojai užtikrina, kad tokiuose čiužiniuose nėra kenksmingų emisijų. Čiužiniai kūdikiams išskirtiniai tuo, kad jiems pritaikomi minkštesni užvalkalai, kuriuos galite skalbti ir namuose. Daugiau komforto suteikia ir čiužinio viskoelastinis medžiagos sluoksnis. Toks sluoksnis gerina kraujotaką, nėra per kietas ar per minkštas.

 

Kokio storio čiužiniai kūdikiams idealiausi? Geriausia rinktis iki 10 cm storio čiužinį. Kodėl tokio storio? Priežastis parasta, jei čiužinys storesnis, tai paaugęs mažylis galės lengvai išlipti iš lovytės vos tik išmoks atsistoti.

Palikite komentarą