Plačiai paplitę mitai apie miegą

2022/10/24 0 Komentarai

Dažnai žmonės linkę tikėti tuo, ką išgirsta. Maža to, jie pradeda gyventi pagal išgirstas ar perskaitytas 

„nerašytas tiesas". Nepaisant to, kad kartais visuomenės nuomonė giliai įsišaknijusi, vis dėlto dalis „tiesų", kaip greitai užmigti, ar teiginių, susijusių su miego kokybe, jo pakankamumu, viso labo - tik išgalvoti postulatai. Tam, kad būtų lengviau atskirti, kas yra tiesa, o kas - ne, pateikiame plačiausiai paplitusius su miegu susijusius mitus.


Visiems reikia 8 valandų miego  

Tai bene dažniausiai girdima frazė apie miegą. Miegui skiriamas laikas turėtų būti individualus, todėl kategoriškai teigti, kad 8 valandos būtinos, norint, jog nekankintų miego trūkumas, - neteisinga. Magiško skaičiaus 8 aukštinimas tėra vidurkis, išvestas iš gydytojų rekomenduojamų 7-9 valandų trukmės miego. Vis dėlto miego trukmę galite pasirinkti patys, atsižvelgdami į savo organizmą, savijautą. Jei Jums sunku nuspręsti, kiek miego reikia, pasitelkite išmanųjį telefoną ir miego režimui reguliuoti skirtą programėlę.  


Pogulio miegas suteiks papildomos energijos  

Tai iš dalies tiesa, tačiau nustatyta, kad pogulio miegas gali visiškai sutrikdyti mūsų organizmo vidinį laikrodį. Taigi jei pogulio miegas tęsis daugiau nei 20 minučių, atsikelsite labiau pavargę, nei pailsėję. Viskas priklauso nuo miego fazės: jei jos nepertrauksite, tada nubusite pailsėję, kitu atveju jausitės išsekę. Jei jums reikia daugiau nei 10- 20 minučių pogulio miego, rekomenduojama rinktis 90 minučių poilsį - tuomet pailsėsite geriausiai.  


Miego trūkumą galima kompensuoti savaitgaliais

Daugelis galvoja, kad per darbo savaitę susidaręs miego trūkumas gali būti lengvai atstatytas per savaitgalį. Taip, tai tiesa, bet miego ciklas nėra taip greitai atkuriamas, todėl savaitgalį geriau nebandyti kompensuoti miego stokos. Kur kas produktyviau keltis kaip įprasta ir dieną prigulti pogulio miego. Tokiu būdu bus gerokai lengviau kompensuoti miego trūkumą.  


„Užmigdytas" žadintuvas leidžia geriau išsimiegoti  

Veikiausiai pažįstama situacija, kai skamba žadintuvas, o mes jį staiga nutildome ir dar pasnaudžiame kelias minutes. Deja, taip elgtis ydinga, nes sutrikdomos miego fazės ciklas ir atsikelti būna gerokai sunkiau. Maža to, didelė tikimybė, kad jausitės kur kas labiau pavargę, nei atsikėlę iškart, vos suskambus žadintuvui.  


Nubudus vidury nakties reikia laukti, kol vėl užmigsite

Prabudę naktį mąstome, kaip greitai užmigti, ir tikimės, kad pagulėję lovoje vėl pasinersime į gilų miegą. Gaila, bet realybė dažnai - visai kitokia. Jei nubudę naktį ir pragulėję lovoje 15 minučių vis dar neužmiegate ir jaučiatės žvalūs kaip niekada - kilkite iš lovos. Neintensyvi veikla, pavyzdžiui, knygos skaitymas ar pavaikščiojimas namuose, gali padėti vėl suaktyvinti miego ritmą ir grįžę į lovą iškart užmigsite.  

 

Populiari visuomenės nuomonė ne visada gryna tiesa, todėl nepulkite tikėti viskuo, ką išgirstate, ypač jei tai susiję su miegu. Šis procesas - kaip jau buvo minėta - individualus, todėl ir mūsų miego įpročiai - skirtingi: vienam efektyvūs principai nebūtinai bus veiksmingi kitam žmogui.

Palikite komentarą