Nuo ko priklauso čiužinių kainos?

2022/10/23 0 Komentarai

Naujo būsto įrengimo arba remonto džiaugsmą neretai nuslopina klausimas, kokį čiužinį rinktis ir, 

svarbiausia, kokiais kriterijais remtis.

 

Šiandien vienu iš svarbiausių kriterijų renkantis tiek čiužinį, tiek bet kurį kitą pirkinį tapo kaina. Taigi, įdomu, nuo ko priklauso čiužinių kainos ir ar kokybiškas čiužinys pagal kiekvieno kišenę – realybė ar fantazija?

 

Trys pagrindinės čiužinių kainų dedamosios

 

Čiužinių kainų skirtumus labiausiai įtakoja gamintojas, gamyboje naudojamų medžiagų kokybė ir prekės ženklo žinomumas. Žinoma, kiekvienas sutiks, kad svarbiausia čia – čiužinių gamybai naudojamų medžiagų kokybė, nes nuo jos priklauso ir miego kokybė bei čiužinio ilgaamžiškumas.

Čiužiniams gaminti dažniausiai naudojamos šios medžiagos: putų poliuretanas, spyruoklės, lateksas, užvalkalas. Jų pasirinkimas – itin platus, todėl ir čiužinių kainos svyruoja net keletą kartų.

 

Medžiagų kokybė ir čiužinio kaina

 

Vienos iš pagrindinių medžiagų naudojamų čiužinių gamyboje – putų poliuretano – kainos gali skirtis kelis kartus: kuo putų poliuretanas yra didesnio tankio, tuo jis ilgaamžiškesnis ir brangesnis. Labai pigiuose čiužiniuose naudojamas mažo tankio putų poliuretanas (20–25 kg/ m³), vidutiniuose putų poliuretano tankis yra apie 35–40 kg/ m³, o brangiuose – 50–60 kg/ m³.

Kita gamyboje naudojama medžiaga, įtakojanti bendrą čiužinio kainą – spyruoklės. Pigiausios yra Bonell tipo spyruoklės: tai kūginio pavidalo tarpusavyje tvirtai surištos spyruoklės. Čiužiniai su Bonell tipo spyruoklėmis greitai reaguoja į kūno pozų pasikeitimą, tačiau su laiku pradeda girgždėti ir neprisitaiko prie kūno formų taip gerai kaip čiužiniai su brangesnėmis spyruoklėmis, pavyzdžiui, Pocket tipo. Tai kišeninių tarpusavyje nesujungtų ir tekstiliniais maišeliais apsiūtų spyruoklių sistema, puikiai prisitaikanti prie kūno formų, o judesiai neperduodami šalia miegančiam asmeniui.

Brangiausia medžiaga, naudojama čiužinių gamyboje, yra lateksas: norintys čiužinio kokybe mėgautis pakankamai ilgai turėtų atkreipti dėmesį, kad latekso turėtų būti apie 65 kg/ m³.

 

Ką vadiname pigiu ir brangiu čiužiniu?

 

Kalbėti, kas yra pigu, o kas brangu – sudėtinga, nes kas vienam atrodo pigu, antram yra brangu, ir atvirkščiai. Tačiau ilgametė patirtis šioje srityje leidžia apibrėžti tam tikras ribas:
labai pigus standartinio dydžio (160 x 200 cm) čiužinys – 100 EUR;
pigus standartinio dydžio (160 x 200 cm) čiužinys – 200 EUR;
vidutinis standartinio dydžio (160 x 200 cm) čiužinys – 300–500 EUR;
kaina, kurią dažniausiai renkasi klientai (160 x 200 cm čiužinys) – 500–800 EUR;
brangesnis žinomo gamintojo standartinio dydžio (160 x 200 cm) čiužinys – nuo 800 EUR.

 

Įdomu, kad tokio paties storio spyruokliniai čiužiniai yra šiek tiek pigesni už nespyruoklinius, nes spyruoklės yra pigesnis užpildas už geros kokybės putų poliuretaną. O štai, pilnaviduriai latekso čiužiniai yra brangesni už tokio paties storio spyruoklinius arba poliuretaninius čiužinius. Taigi, čiužinių kainų pasirinkimas kaip ir pačių čiužinių – itin platus, o kainos svyruoja nuo labai mažų iki didesnių, todėl kiekvienas gali rasti čiužinį ir pagal lovą, ir pagal kišenę.

Palikite komentarą